Trauma verwerken met EMDR

(staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing),        

EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om uw nare ervaringen alsnog te verwerken. Bij behandeling van psychotrauma is EMDR de eerste keuze om dit aan te pakken.

Als we aan nare, beschadigende en/of vernederende ervaringen herinnerd worden, kan dat tot heftige gevoelens oproepen. Het gaat om  twee soorten gevoelens die, door te denken aan de ervaringen van toen, nu nog opgeroepen kunnen worden. Gevoelens die te maken hebben met machteloosheid, angst, verdriet en schrik, allemaal “kwetsbare” gevoelens. Of juist gevoelens die te maken hebben met krenking, vernedering, boosheid, woede, opgefokt en soms wraak. Deze gevoelens kunnen eerder de neiging geven om in fantasie of in werkelijkheid af te willen reageren op de ander, de ander te willen kwetsen.

Hoe werkt EMDR

Bij niet verwerkte heftige ervaringen gaan herinneringen aan die situatie vastzitten in de hersenen. We kunnen gelukkig deze herinneringen alsnog verwerken. De gebeurt met EMDR door het denken aan de gebeurtenis en de ogen tegelijk te bewegen.

Men denkt dat het verwerkingsmechanisme in de hersenen dan wordt geactiveerd, ongeveer zoals tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement) tijdens een droom. Tijdens de behandeling kunnen dezelfde emoties loskomen als tijdens de gebeurtenis zelf. Dat zijn echter oude gevoelens en gedachten, die u gewoon kunt laten komen en aan u voorbij kunt laten gaan als het landschap tijdens een treinreis. De resultaten van EMDR worden vaak als bijzonder verlichtend ervaren, alsof er ruimte komt voor nieuwe fijne ervaringen waar eerder geen ruimte voor was.