Burnout en stress aanpakken
Stress hoort bij het leven en is noodzakelijk om te overleven in gevaarlijke situaties. We zetten onze vecht-of-vlucht modus aan. Denk aan het opzij springen als een auto op ons afkomt. Soms denken we dat er gevaar is, terwijl dat niet echt zo is. We worden dan onbewust door herinneringen gepakt, die ooit dreigend voor ons waren en dat nu niet meer zijn.
Wanneer stress te lang duurt en chronisch wordt, herstelt het lichaam niet meer. Dit kan tot een burn-out en een scala aan klachten leiden. Bij chronische stressklachten houden we spierspanning te lang vast. Op den duur gaat dit ten koste van uw gezondheid en nemen de klachten toe. Trudie (Willemsen HRM & Coaching) raadt u dan aan stressklachten op tijd te behandelen.
Wanneer hebt u een burn-out?
Als uw lichaam en geest als gevolg van langdurige stress overspannen raken spreek je van een burn-out. Enkele kenmerken zijn zwart-wit denken, vervreemding ten opzichte van zichzelf en anderen. Niet meer contact kunnen maken, dingen verwerken, stilstaan en/of genieten.
Burn-out symptomen
Voorafgaand aan een burn-out voelt u de reserves vaak sterk afnemen. U kunt nog wel werken, maar de werkdruk moet duidelijk naar beneden worden bijgesteld.
Al met al kan het leiden tot verschillende klachten:
• Concentratieverlies
• Extreme vermoeidheid
• Emotionele labiliteit (snel boos of juist verdrietig)
• Geheugenproblemen
• Slaapproblemen
• Leeg en uitgeput gevoel
Hoe ontstaat een burn-out?
Veel mensen denken dat een burn-out alleen met werk te maken heeft. In werkelijkheid raken veel mensen echter overspannen door een combinatie van werk, privé en innerlijke factoren, die samen chronische stress opleveren. Het voortdurend de focus leggen op dingen die overwonnen moeten worden, constant bezig zijn met overleven, de lat te hoog leggen en absoluut niet mogen falen.
Behandeling van stress en burn-out
We gaan samen op zoek naar de oorzaken van uw vaak terugkerende spanningsproblemen. Alleen symptoombestrijding helpt niet. Vaak is het een onbewust patroon van gedachten of gedrag, wat maakt dat je steeds weer gespannen raakt. Uw brein is eraan gewend geraakt en vindt het moeilijk om te veranderen. Het inzetten van bijvoorbeeld de ZKM aanpak, kan helpen de diepere oorzaken van de burn-out te vinden door inzicht in patronen die u gedurende uw leven ontwikkeld hebt. Als u die kent kunt u gericht werken aan bv. een betere balans tussen inspanning en ontspanning of waar uw eigen thema u ook heen leidt.
Willemsen HRM & Coaching leert u meer balans te houden in spannende situaties en hoe u uzelf kunt sturen. Zelfkennis en kunde neemt toe en zorgt voor meer evenwicht en zelfvertrouwen. U kunt meer aan en de kwaliteit van zowel privé leven als werk verbetert.
Wilt u meer informatie?
Neem contact op met Willemsen HRM & Coaching.